Knuffelhormoon oxytocine

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Knuffelen is goed voor je gezondheid. Al is het maar 20 seconden. Afgelopen week kwam ik het knuffelhormoon oxytocine weer tegen in de media.
”Bij knuffelen wordt oxytocine aangemaakt en dit hormoon is goed tegen stress!”

We mogen dus meer knuffelen en genieten gewoon omdat het goed voor ons is! Wat fijn om je dit weer even te realiseren.
Het blijkt dat het hormoon oxytocine een heerlijke werking heeft op ons brein: het geeft ontspanning, het verzacht pijn, het geeft ons een gevoel van geluk en het laat dus stress uit je lichaam verdwijnen.

Oxytocine wordt ook wel het gelukshormoon of liefdeshormoon genoemd. Dit hormoon wordt aangemaakt in de hersenen (in de hypothalamus). Wanneer je lichaam pijn beleeft, maakt het oxytocine aan. Hierdoor kun je de pijn en het ongemak beter aan. Maar oxytocine wordt ook aangemaakt bij prettig huidcontact, een liefdevolle aanraking of iemand diep in de ogen kijken. 

Oxytocine verlaagt je bloeddruk, vermindert de productie van stresshormonen, verbetert het leervermogen en zorgt voor een effectievere spijsvertering.
Een verhoogd oxytocine-niveau geeft een gevoel van vertrouwen en verbondenheid. Het maakt ons minder bang en gestrest, waardoor we ons openstellen voor anderen. Daardoor worden we guller, minder wantrouwend en verhoogt het ons empathisch vermogen. Je lichaam komt sneller tot rust en angst wordt makkelijker onderdrukt. Het maakt je weerbaarder tegen verslavingen en geeft sneller een gevoel van verzadiging bij eten.

Knuffelen is dus absoluut de moeite waard voor onze geestelijke en lichamelijke gezondheid.
En hoe goed is het om te weten dat we onze oxytocine-productie op nog veel meer manieren zelf bewust kunnen stimuleren.

Hoe dan? Heel simpel: meer tijd doorbrengen met mensen van wie je houdt en vaker een schouderklopje of compliment uitdelen. Een warm bad of een massage doen ook wonderen. Je huisdier vaker aaien en je kinderen of lief nog meer knuffelen. De mannen moeten er dus ook aan geloven!
Ook het in de tuin gaan zitten op een zonnige middag met een koel glas rosé, in plaats van boodschappen te doen of uren achter de computer te zitten helpt. Want ook lief en aardig zijn voor jezelf blijkt de productie van het knuffelhormoon te stimuleren.

Laat die oxytocine maar komen!!

 

©2020 Ongedwongen Genieten. Alle rechten voorbehouden. Typefouten zijn menselijk.